Trevlig gårdsbild med singlad gårdsplan med rundel, vårdträd och flaggstång

Lilla Alstads byaväg 124-4

Trelleborg

Välbelägen och representativ gård med pampiga byggnader och stor utvecklingspotential

Välkommen till Lilla Alstad gård, vackert belägen i Söderslätts böljande backlandskap och på bekvämt pendlingsavstånd från flera Metropoler som Malmö och Köpenhamn. Tack vare sina stora ytor både vad gäller boningshus och ekonomibyggnader, lämpar sig gården såväl för den stora familjen som för dig som driver eget företag, drömmer om ett B & B på landet, vill driva galleri, gårdsbutik, hästverksamhet, mm. Gården är välskött med en ståtligt mangårdsbyggnad i jugendstil flankerad av en vacker skånelänga (undantaget) på ena sidan och ett stort stall på den andra. Vidare finns uteboxar, en belyst ridbana på 23 * 60 m, en Molenkoning skrittmaskin under tak, en stor maskinhall, ett f.d. svinstall, ett maskinhus, vagnslider, mekarverkstad för motorcyklar och bilar och en snickarverkstad. Den stora och häckomgärdade och uppväxta, parkliknande trädgården är en fröjd för ögat med växthus, fruktträd, bärbuskar och ett flertal uteplatser som garanterar sol hela dagen och långt in på kvällen. Under sommarhalvåret utgör trädgården en grönskande oas där gräsmattan omringas av en blandning av en mängd olika, unika och välplanerat buskar och träd: gigantisk bokträd, syrener, Guldregn, jasminer, forsythia, mängd olika cypresser, silkefyr, en, blodlönn, Pioner, rododendron. Här finns även vackra botaniska tulpaner, anemoner och stora alium i en magisk blandning som pryder trädgården på våren. Uteplatsen omgives av fruktbuskar, olika sorters vinbär hallon fikonträd, blåbär, krusbär samt rosor. Vidare finns en fruktträdgård med plommon, äpple, päron, mullbär bredvid den andra uteplatsen med kvällssol. Längs husets ena sida finns ett fint växthus med tomater, gurkor, etc. Fastigheten omfattar drygt 8 ha varav 5,15 ha utgörs av utarrenderad åkermark. Gårdens betesmark ligger väl samlad kring gården och den utarrenderade och uppodlade marken ligger även den i anslutning till gården. Här finns fler dammar och som om inte detta räckte äger gården även 97,5 % av en damm som ligger den mark som närbelägna Tegelberga golfklubb disponerar. Lilla Alstad Gård har anor långt tillbaka. I början av 1900-talet brann tyvärr den gamla huvudbyggnaden ned varvid dåvarande ägare bestämde sig för att uppföra detta fantastiska hus i 2-plan med källare. Nuvarande ägare tog över gården 2009 och har bevarat gården i originalskick och lagt stor möda på att sköta den. Man har även byggt häststall, ridbana och skrittmaskin. Gården styckades av 1998? till den areal som tillhör gården idag. Marken är utarrenderad men blir tillgänglig för nästa ägare från och med mars 2024, eller kan utarrenderas igen efter nästa ägares önskemål.

Fakta

Utgångspris
12 995 000 kr
Fast.beteckning:

Lilla Alstad 1:2

Rum

9 st

Boarea

300 m²

Biarea

104 m²

Byggnadstyp

Boningshus i två plan

Byggnadsår

1916

Registrerad fastighetsmäklare

Profil

Gunilla Zaar

0700-460 580

gunilla@maklar1.se

Kommersiella Fastigheter & Mark

Profil

Ted Haglund

0707-177 214

ted@maklar1.se

Servitut, ga, samfälligheter, etc

Samfällighet: Trelleborg Lilla Alstad S:6 Förmån: Officialservitut Immission, 1287-1659.1 Last: Ledningsrätt Starkström, 1287-2669.1

Ventilation

Självdrag.

Energideklaration

Utfört

Ej utförd

Pantbrev

Summa

6 135 000 kr

Antal

6 st

Närområde

Byarna Västra Alstad, Lilla Alstad och Fru Alstad ligger alla på Söderslätt, någon kilometer söder om Landsvägen (landsväg 101), med ett par kilometers mellanrum. Tillsammans kallas byarna Alstäderna. Byarna och deras omgivningar har anor från medel- tiden. Fru Alstad var en särskilt viktig ort med sin mäktiga vallfärdskyrka i gotisk stil, kallad ”Slättens Notre Dame”. Fru Alstad är idag klassad som riksintresse för kulturmiljövård. Direkt norr om Alstad ligger ett område som är utpekat som riksintresse för naturvård, där naturvärdena bedömts vara särskilt höga. Detta är tillgängligt för rekreation på gång-/cykelavstånd från Alstad.

Kommunikation

Lilla Alstad ligger nära Malmö (30 km), Trelleborg (10 km), Skurup (27 km), Anderslöv (7 km). Med kommunala färdmedel såsom tåg och buss tar du dig enkelt till Lilla Alstad från de större närliggande orterna.

Närservice

Närmaste vårdcentral är Vårdcentralen Anderslöv. I Fru Alstad finns Pilens Montessoriskola och fritids från 1 år tom 6:e klass, i Anderslöv finns Väståkraskolan med årskurserna F-9 och i Trelleborg och Malmö finns diverse gymnasieskolor. Närmsta stormarkand finns i Svedala och närmsta ICA-butik finns i Anderslöv.

Byggnad

Typ

Boningshus i två plan

Byggår

1916

Boarea

300 m².

Biarea

104 m².

Byggnadsyta

180 m².

Övrigt yta

taxeringsinformation.

Antal rum

9 st.

Bjälklag

Trä

Utv plåtarbete

Lackerad plåt

Fasad

Puts

Grund

Gjuten halvkällare, delvis krypgrund

Grundmur

Betong

Stomme

Sten

Uppvärmning

Grundvattenvärmepump, vedeldad spis med spriskassett

Tak

Tegel

Fönster

kopplade 2-glasfönster i kärnvirke

Vatten/avlopp

Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp

Renoveringar

Byggnaden är varsamt underhållen och moderniserad med bibehållna väggmålningar, handmålade innerdörrar, äldre kopplade tvåglasfönster, mm.

Ventilation

Självdrag.

Tomt

Tomtarean utgörs av 2000 m² mogen trädgård och en inbjudande grådsplan vid fastighetens entré.

Bilplats

Garageplats intill huvudbyggnaden.

Energideklaration

Ej utförd

Interiör

Mycket vackert och välproportionerligt hus i klassisk jugendstil med stora rum med högt i tak (ca 3 m), vackra trägolv, marmorfönsterbänkar, handmålade innerdörrar och välbevarade väggmålningar från när huset byggdes. Entrén till huset och den pampiga hallen med vackert svängd trappa upp till övre plan och en enorm vedeldad spis, imponerar garanterat på förstagångsbesökaren. På nedre plan finns två pampiga salonger med fönster ut mot trädgårdssidan av huset, ett kök, en gästtoalett och två arbetsrum. Övre plan inrymmer fyra stora rum med högt i tak och ett antal förvaringsutrymmen. I ena änden av våningsplanet finns ett stort badrum. Halvkällaren, med separat ingång från ena gavelsidan av huset, är i gott skick och inrymmer tvättstuga, varmvattenberedare, värmepump, badrum och diverse förvaringsutrymmen. Resterande grundläggning, ca 1/3 utgörs av krypgrund.

Huvudentré/hall

Huvudentré med förstuga med dubbeldörrar och klinkergolv. Förstugan leder vidare till en pampig hall med sex meter i tak och en imponerande spis i sten med förmåga att värma stora delar av huset. På golvet breda ektiljor och på väggarna handmålade blom- och växtrankor.

Matsal

Magnifik matsal med vitoljade golv, handmålade dörrar och ljuvliga tak- och väggmålningar som sträcker sig runt hela rummet. Dubbeldörrar leder ut till den inglasade verandan mot trädgårdssidan av huset.

Salong

Även salongen imponerar med sina proportioner, stuckatur i taket och vackra sammetstapeter.

Kontor

Detta rum har alltid benämnts kontoret och använts som arbetsrum av gårdens ägare. Även har finns en välbevarad jugendmiljö med takmålningar och en handmålade dörr in till matsalen. Kontoret har egen ingång från sidoentrén till huset.

Bibliotek/arbetsrum

Vackert hörnrum med fönster ut mot gårdsplanen, sammetstapeter på väggarna och takmålningar. Trägolv.

Kök

Kök med matplats och kökssnickerier i gedigen fur. Samtliga vitvaror, utom frys och kyl som byttes ut 2021, är från 2017. Här finns kyl och frys i fullhöjd, inbyggnadsugn, induktionshäll med 6 värmefält och diskmaskin. Gott om arbetsytor och plats för ett rejält matbord.

Gästtoalett

Helkaklad gästtoalett i anslutning till entrén.

Vardagsrum övre plan

Stort och ljust vardagsrum med balkong ut mot trädgården.

Badrum, övre plan

Stort, kaklat badrum renoverat 2002 med elburen golvvärme, duschkabin, bidé, handfat och vattenklosett.

Sovrum övre plan

Övre plan inrymmer fyra stora sovrum/gästrum samt en pigkammare som idag används som klädvårdsrum.

Övriga arealuppgifter

Antal skiften

1 st

Areal på antal skiften

9 ha

Arealuppgifter

Summa

8 ha

Bete

8 ha

Typ

Undantag

Byggår

Okänt

Uppvärmning

Direkt El

Ekonomibyggnader

 • Pumphus
  Uppfört i tegel under eternittak.
 • Ridbana
  Ridbana på 23 * 60 m med väldränerad sand.
 • Maskinhus
  Ca 180 BYA. Stomme och fasad i trä under plåttak. Gjutet golv.
 • Vagnslider
  BYA ca 180 kvm. Plåtklädd trästomme under plåttak. Grusgolv/gjutet golv.
 • Skrittmaskin
  Skrittmaskin av märket Molenkoning under tak. Anläggningen mäter 18 m i diameter och har plats för 6 hästar. I mitten finns en longeringsvolt.
 • Loge, maskinhall
  Nuvarande loge och maskinhall återuppbyggdes 2001 efter att den gamla trösklogen blåste sönder i samband med orkanen Gudrun 1999. BYA är ca 15 m * 35 m, ytterväggar av betong i sandwichkonstruktion med frilagd sten och yttertak av sinusprofilerad betongplatta. Golv av betong och två vikportar på 5 * 4,5 m samt en vikport på gaveln på 6 * 4,5 m.
 • Gjuten gödselplatta
  Stor gjuten gödselplatta i anslutning till baksidan av stallet.
 • Svinstall
  Det f.d. svinstall är uppfört i tegel under eternittak och omfattar ca 145 kvm BYA. I byggnaden finns ett isolerat rum för hydrofor. Byggnaden används inte idag men skulle med fördel kunna omvandlas till utställningslokal, hantverkslokal, eller för uppstallning av mindre djur.
 • Stall med sadelkammare
  Stallet är på 450 kvm BYA och uppfördes 1923 efter att det gamla brunnit ned. Byggnaden är uppförd i tegel med träöverbyggnad under eternittak. Golv av betong/grus och loft ovanpå stalldelen av byggnaden. Byggnaden har högt i tak och upplevs som mycket luftigt. För närvarande inrymmer stallet 8 stora boxar på 12 till 24 kvm. Möjlighet finns att inrätta fler boxar. I ena änden av byggnaden finns en stor sadelkammare.

Marker

 • Bete och övrig mark
  Resterande mark utgörs av beteshagar och trädgårdsanläggningar. Beteshagarna är väl samlade kring stall och gårdsplan.
 • Åkermark
  Areal: Ca 5,15 ha åkermark som är utarrenderad tom 2024-03-14. Stödrätter överlåtes på ny ägare och jakträtten tillfaller ägaren på tillträdesdagen. Klass 9 enligt fysisk riksplanering, Skördeområde 1211, ersättningsnivå EU 1.

Taxering

 • Typkod

  120

  Taxeringsår

  2020


Intresseanmälan

Tipsa om bostaden


KartaBilder