Wisseltofta Gård, Vesljungavägen 7, Visseltofta

Visseltofta

Wisseltofta Gård – nu kan vackert träslott från 1800-talet bli ditt!

För den som önskar bo naturnära i vacker träfastighet med alla möjligheter finns nu chansen att bli ny ägare till Wisseltofta Gård i Skåne. Wisseltofta gård, som varit i samma familjs ägo i 40 år, byggdes redan 1856 av byns store man med förhoppningen att järnvägen skulle förlängas hit – men så blev det aldrig. Järnväg eller ej, Wisseltofta Gård är verkligen något alldeles extra. Huvudbyggnaden, eller träslottet förlåt, består av 20 rum fyllda med vackra detaljer och tidsenlig charm. Vad sägs om exempelvis timmerstockar, öppna spisar, kakelugnar, vedspisar och sättugn. Men byggnaderna tar inte slut här, på gårdsmarken finns även ett kombinerat stall, café/butik, sovsal och en sadelkammare – alla med sina små överraskningar för den som besöker eller budar och blir ny ägare till Wisseltofta Gård. I stenbelagt uthus med växtlighet på taket återfinns bastu som fått entusiaster att vallfärda hit och sovsalen är inredd som ett gammalt långhus. För den som önskar byta bransch och öppna verksamhet erbjuds även ett kombinerat butik/café, möjligheterna är minst sagt många här i Visseltofta! Om inte byggnaderna är nog så utgör skogarna runt fastigheten norra Europas närmaste vildmark med ett stort utbud av naturupplevelser i form av exempelvis vandring samt svamp-och bärplockning.

Fakta

Utgångspris
6 750 000 kr
eller högstbjudande
Fast.beteckning:

Visseltofta 4:44

Rum

15 st

Sovrum

8 st

Boarea

461 m²

Biarea

176 m²

Tomtarea

4 784 m²

Byggnadstyp

Hus i två plan

Byggnadsår

1856

Registrerad fastighetsmäklare

Profil

Gunilla Zaar

0700-460 580

gunilla@maklar1.se

Interiör

Huvudbyggnaden i två plan och med en oinredd vind, utgör en välbevarad och unik miljö med breda trätiljor, trä- och stenväggar och ett antal kakelugnar, murade spisar och kaminer anslutna till en stor skorstensstock med ligglav, bakugn och två vackra järnspisar. Vidare finns här två stora salar (en på bottenplan som idag används som matsal och en på övre plan som används som sällskapsrum), ett flertal sovrum av varierande storlek och flera mindre genomgångsrum och hallar. De höga, spröjsade fönstren (enkelfönster med kopplat isolerglas) släpper in ljus och grönska i den långsmala byggnaden och naturen utanför känns ständigt närvarande. Samtliga renoveringar har genomförts med varsam hand med målsättning att lyfta fram husets karaktär och intrycket är ett robust och genuint hus som tål att levas i och användas.

Rum

 • Salong/matsal bottenplan

  Salong med breda tiljor, genomgående ljus och en vacker kakelugn.

 • Privat kök bottenplan

  Furukök med kyl/frys, spis med en större och en mindre ugn, träbänkskivor och diskbänk med två hoar. I ena änden av rummet återfinns den ursprungliga bakugnen och vedspisen.

 • Matrum i anslutning till privat kök

  Inbjudande matrum med plats för många i anslutning till köket. Trägolv och vackra, tidsenliga tapeter.

 • Sovrum bottenplan

  I anslutning till entrén och storköket finns två medelstora rum som kan användas som sovrum eller sällskapsrum.

 • Storkök bottenplan

  I husets västra del finns ett storkök med flera spisar, kylar, frysar, diskbänkar, hoar och beredningsplatser med kapacitet att laga mat åt många gäster.

 • Spaavdelning

  Toalett och tvättrum i anslutning till entrén på den östra gaveln av huset. Klinker pågolvet och linoljemålade panelklädda väggar.

 • Salong övre plan

  Underbart rum med genomgående ljus, väggar med liggande, bred panel, trägolv och en muras spis med spiskassett.

 • Sovrum övre plan

  Öster om salongen finns tre rum varav det ena är ett genomgångsrum, ett annat används som sovrum och det tredje som sovrum/kontor/sällskapsrum. Väster om salongen finns en liten hall som i sin tur leder till en korridor med fyra sovrum.

 • Badrum övre plan

  Annorlunda och läckert badrum med träbadkar, gamla terrakottaklinker på golvet och träpanel på väggarna.

 • Spa

  Relaxrum med möjlighet till spabehandling med ingång från sutterängplan i huvudbyggnadens västra gavel. Här finns toaletter och duschar för gäster.

 • Vedeldad bastu

  Vedeldad bastu i stenbyggnad strax väster om huset. Helt i sten med badtunna runt hörnan att svalka sig i.

 • Vind huvudbyggnad

  Stor, oisolerad vindsvåning som i dagsläget används som förvaringsutrymme.

 • Källare/pannrum

  Källare med nedgång inifrån huset och på framsidan av huset. Källaren inrymmer den stora vedeldade pannan som tillsammans med husets eldstäder värmer huset och frambringar varmvatten. När pannan är i gång och huset uppvärmt behöver den eldas på med ved varannan/var tredje dag.

 • Kafé/butik

  Kombinerat kafé och butik i sidobyggnaden. Här finns ett komplett kök och plats för ett antal gäster både inom- och utomhus. Möjlighet att exempelvis inrätta en gårdsbutik.

 • Sovsal

  Stor sovsal med öppet upp i nock på andra plan i sidobyggnaden.

Tomt

4 784 m², friköpt. Typ: Gårdsplan, trädgård. Terrasserad trädgårdstomt med stor gräsmatta, vackra träd och vad som en gång var en springbrunn. Här finns stentrappor och terrasseringar som grund för den som vill vidareutveckla trädgården.

Stor uteplats framför huvudbyggnaden, balkong på gavelsidan och en härlig täckt uteplats på baksidan av sidobyggnaden.

Planbestämmelser

Områdesbestämmelse

Servitut, ga, samfälligheter, etc

Förmån: Officialservitut Vattentäkt,Vattenledning, 11-VIT-414.3 Förmån: Officialservitut Väg, 11-VIT-414.2

Bilplats

Bra parkeringsmöjligheter på gårdsplanen.

Ventilation

Självdrag.

Energideklaration

Utförd

Ej utförd

Drift per år

Uppvärmning

12 000 kr

Försäkring

14 000 kr

Elförbrukning

29 000 kr

Sotning

1 500 kr

Summa

56 500 kr

Driftskostnaderna är från 2021 då huset senast användes för verksamhet. Värmekostnaden består av vedinköp.

Pantbrev

Summa

1 500 000 kr

Antal

6 st

Närområde

Visseltofta är kyrkbyn i Visseltofta socken och en småort i Osby kommun i Skåne län, belägen 11 kilometer nordväst om Osby, några kilometer från gränsen till Småland. Riksväg 15 passerar norr om byn och i byns utkant flyter Helge å. Området är mycket naturskönt med kuperad terräng, lövskog och ett rikt djurliv. Möjligheterna till vandring, bad, fiske, kanoting, svamp- och bärplockning är rikliga. Cirka 75 procent av kommunens yta täcks av skog och här finns inte mindre än 129 sjöar. Visseltofta har medeltida ursprung, och bestod länge av Visseltofta kyrka, prästgården, tre bondgårdar och ett antal torp.

Närservice

Närmsta service finns i Osby drygt 1 mil bort. Till Markaryd är det 2 mil.

Byggnad

Typ

Hus i två plan

Byggår

1856

Bjälklag

Trä

Utv plåtarbete

Lackerad plåt

Fasad

Träpanel, timmer

Grund

Stenmurar, delvis källare, torpargrund

Grundmur

Sten

Stomme

Trä

Uppvärmning

Vedeldad, vattenburen värme

Fönster

Kopplade englasfönster med energikassetter.

Övriga byggnader

Sidobyggnad med kafé/butik med godkänt kök. Sovsal, stall (ej godkänt), lägenhet som idag används som sadelkammare och fikarum.


Intresseanmälan

Tipsa om bostaden


KartaBilder